Tarih: 14 Ocak 2008. Isparta 40'ıncı Piyade Er Eğitim
Komutanlığı'nda vatani görevlerini yapan 496 asker, gıda zehirlenmesi
şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 23 Mayıs 2017. Manisa’da 1’inci Piyade Eğitim Tugay
Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1046 asker zehirlendi. Er Hüsnü Özel
ise hayatını kaybetti. Valilik zehirlenen asker sayısını 350 olarak
bildirmişti, 3 katı çıktı.
Tarih: 20 Haziran 2017. Kastamonu 5’inci Jandarma Eğitim
Alay Komutanlığındaki iftarın ardından 38 asker gıda zehirlenmesi iddiasıyla
hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 11 Haziran 2017. Diyarbakır'da, 7’inci Kolordu
Komutanlığı’na bağlı Bakım Merkez Komutanlığı’nda akşam yemeği yedikten sonra
zehirlenme belirtileri gösteren 25 asker hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 25 Haziran 2017. Bursa da Büyükorhan İlçe Jandarma
Karakolunda görev yapan 10 asker iftar yemeğinden sonra fenalaştı.
Tarih: 2 Temmuz 2017. Edirne'deki 54'ncü Mekanize Piyade
Tugay Komutanlığı'na bağlı Korgeneral Celalettin Alkoç Kışlası'nda görevli 14
asker, akşam yemeğinin ardından rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 14 Ağustos 2017. Sivas’ta 5'inci Piyade Eğitim
Komutanlığı'nda vatani görevini yapan 31 asker, öğlen yemeğinden sonra
rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 7 Nisan 2018. Antalya'da Sahil Güvenlik Okul
Komutanlığı'nda gıda zehirlenmesinden 20 asker hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 3 Haziran 2018. Denizli 11'inci Komando Tugay
Komutanlığı'nda görev yapan 62 asker, gıda zehirlenmesi şüphesiyle çeşitli hastanelere
kaldırıldı.
Tarih: 16 Kasım 2018. Manisa 1. Komando Eğitim ve Tugay
Komutanlığı Albay Mehmet Arif Seyhun Kışlası'nda görev yapan 21 asker gıda
zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 19 Haziran 2019. Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesindeki
General Sait Baytugan 95. Zırhlı Tugay Komutanlığında 42 asker, gıda
zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Tarih: 6 Ağustos 2019. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı’nda 35
asker akşam yemeğinden sonra zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı!
Antalya, Gaziantep, Isparta, Bayburt, Manisa, Tekirdağ,
Denizli, Sivas, Edirne, Bursa, Diyarbakır, Kastamonu…
Son olarak iki gün önce (29 Eylül 2019) Sakarya 7. Komando
Tugay Komutanlığında 143 asker, yedikleri yemekten zehirlendikleri şüphesiyle
tedavi altına alındı.
Önceleri, uzun
yıllar, on yıllar, yüz yıllar hatta…
Eskiden asker kışlasında kendi yemeğini kendisi yapardı.
Kendisi servis eder, kendisi bulaşığını yıkardı. Ve bu durum Türk Silahlı
Kuvvetlerinde yüzyıllardır böyleydi. Kimileri bu durumdan dolayı yakınsa da, asker
ocağı bir okul gibi, askerini eğitir, yetiştirir, hayatın birçok yerinde lazım
olacak birçok bilgi ve tecrübeyle evine, ana kucağına, baba ocağına geri
yollardı.
Ta ki asker yemekleri ihalelere açılıp özel şirketlere
verilinceye kadar! Yüzbinlerce askere
sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bütün kuvvet komutanlıklarında geçerli
olacak düzenlemeyle ihale sistemine geçti ve askerin yemeğini sivil şirketlere
yaptırma kararı aldılar. Bu kararın nedeni, sebebi, nasılına girersek
çıkamayız.
Ancak ihale usulü pişen yemek, askerimizi zehirlemeye
başladı. Farklı zamanlarda farklı sayılarda asker zehirlenmesi vakası yaşandı.
Bunun üzerine birçok defa soruşturmalar açıldı, yargılamalar yapıldı. TBMM’ye
iki defa araştırma önergesi teklifi verildi, ikisi de AK Parti’nin oylarıyla
reddedildi.
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, 2017’de Manisa’da,
Albay Arif Seyhun Kışlası'nda defalarca yaşanan zehirlenme olayları üzerine
yaptığı açıklama da "2017 yılı
zehirlenme yılı oldu. Okullarda, iş yerlerinde, bakanlıklarda, hastanelerde,
yurtlarda, kışlalarda zehirlenmeler oldu. Yandaş firmaların yemek verdiği bütün
kurumlarda askerler, öğrenciler zehirlendi. Askeri birliklerde 2017 yılı
itibarıyla en az 5 bin kişi zehirlenmiştir” diye konuşmuştu. Fakat yapılan
soruşturmalardan, yargılamalardan, açıklamalardan ders çıkarılmadığı, ihale
verilen şirketlerin yeteri kadar denetlenmediği, askerin yemeğinin kalitesine
önem verilmediği, iki gün önce Sakarya’da 143 askerin zehirlenmesi haberleriyle
bir kez daha ortaya çıktı.
Peki ama neden?
Çok kolay.
Ama önce durumu anlayalım.
Bir örnek olarak Gölcük:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 8 Ekim 2015’te Pınarsan İnş. Nak.
San. ve Ltd. Şti. ile 12 bin 500 kilo kavurma tipi et konservesi tedarik
etmişti. Kavurmanın 8 bin 950 kilosu bakanlığın ifadesiyle “sorunsuz”
tüketildi. Ancak kalan 5 bin 550 kilo kavurma konservesinin kapağı açıldığında
zaman zaman koku geldiği tespit edildi. Yüklenici firmadan ürünleri
değiştirmesi talep edildi. Firma tarafından ‘taze‘ getirilen kavurmalar
serolojik analizler için Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü’ne gönderildi. Analizler sonucunda 4 bin 50 kilo kavurmada at eti
tespit edildi. Dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli iddiayı doğruladı.
Başka bir örnek ise Manisa:
Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun
Kışlası’nda, 2017 yılında, bir ay içerisinde dört defa yaşanan gıda
zehirlenmesi olayı, askerin yemeğini yapan Rota Yemekçilik A.Ş’nin birkaç
aşçısı ve birkaç gıda mühendisinin gözaltına alınmasıyla üstü kapatılmaya
çalışıldı. Rota Yemekçilik, 2013 yılında Diyarbakır’da 100 bin lira sermaye ile
kuruluyor, şirket birinci yılında sermayesini 2 milyon liraya, dördüncü yılında
ise sermayesini 7 milyon liraya çıkarıyordu. 6 defa adını değiştirmiş, üstelik
12 askeri birliğinde yemek ihalesini de almıştı. Rota Yemekçiliğin sahiplerinden
Veysi Avşar’ın adı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra basına yansımıştı.
Avşar, darbe girişiminden sonra başlatılan demokrasi nöbetinde sokaklarda bekleyen
vatandaşlar için 4 bin 500 kişilik yemek hazırlatmıştı.
Aynı zamanda Rota Yemekçiliğin kardeş şirketi olan Eren Tabldot’un
et tedarik ettiği, Tokat’ta faaliyet gösteren “Ayan Et” adlı şirketin, kesimini
yaptığı hayvanların küpesiz olduğu, sahte veteriner ve sağlık raporları
düzenleyip piyasadan topladığı hayvanların etlerini askeri birliklere
gönderdiği tespit edilmişti.
Bütün bunlara rağmen…
12 Haziran 2017 günü CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “TSK’daki
yemek ihalelerinin ve yemek şirketlerinin teknik ve hijyen şartlarının
araştırılması amacıyla” Meclis araştırması yapılmasını istedi. Meclis’te
konuşan Nurlu, “Meclis’te kurulan araştırma komisyonlarını ve komisyon
raporlarını önemsiyoruz. Askerî birliklerin yemek ihalelerinin nasıl yapıldığı,
ihaleyi alan şirketlerin AKP’yle olan ilişkileri tek tek araştırılmalıdır” diye
konuşmuştu. Fakat, MHP ve HDP’nin de konunun araştırılması için CHP’ye
destek vermesine rağmen öneri, AKP oylarıyla reddedilmişti.
Sadece askeri kışlalarda değil bütün devlet kurumların da
yemek işleri ihaleler ile şirketlere veriliyor, şirketler hem askeri, hem
öğrenciyi, kimi yerde memuru, kimi yerde işçilerin yemeğini yapıyor. Ancak bu
şirketler kanuna uygun şekilde denetlenmiyor, ihaleler yemek işini bilen
şirketlere değil, yeni kurulmuş, küçük çaplı şirketlere veriliyor. İhaleleri
alan bu şirketlerse kısa sürede büyüyorlar. Birileri tarafından bu şirketlere
göz yumuluyor, bu şirketlerse birilerine göz kırpıyorlar.
Son olarak Sakarya’da 143 askerin zehirlenmesi hâlâ bu
ihalelerin üstünde karanlık bir şeylerin olduğunu düşündürmüyor mu size?
AKP’li vekillerin mecliste kabul etmediği önergelerin sebebi
işte tamda bu!

Yorumlar
Yorum Gönder